Många installerade luftvärmare är för överdimensionerade med för mycket effekt, med igen sotning och drift problem som följd. Igen sotning betyder service på verkstad och extra kostnader. Vårt tips är att dimensionera värmaren strax under effektbehovet och köra den ”lite hårdare”. Resultatet, mindre effekt och bränsleförbrukning, men den mår bättre av detta och du förlänger service intervallerna. Men glöm inte att isolera tilluftsslangarna vilket ökar effekten med ca 10%, vilket i bästa fall kompenserar valet av den något mindre värmaren.
"Bättre med lite för liten än lite för stor"
Kontakta gärna oss när du skall investera i värmesystem, vi hjälper dig att välja rätt storlek.
Med enkla knep du kan få ut mer av din luftvärmare i båten. För att få full effekt är det viktigt att tänka på värmeförlusten i tillufts- ledningarna. Det kan vara ett stort projekt att isolera samtliga värmeslangar, men det är det värt! Viktigast är att isolera mellan värmaren och fram till första förgreningen, i synnerhet om slangen går genom kalla stuvfack och/eller längs skrovsidan
Undantaget är naturligtvis om slangarna passerar genom ett utrymme som du vill värma upp. Då är det faktiskt önskvärt att en viss värme avges från tilluftsslangarna. Genom att isolera tilluftsslangarna kan du få ut upp till 10% mer av din värmare!
Du isolera luftslangar med lätthet: Lossa slangklämmorna, trä höljet över, och klipp bort överskottet av strumpan med en sax. Snabb kostnadsbesparing på kort tid: En isolerstrumpa till 75mm slang kostar 85kr/m
.
Om ert system tillåter, ersätt det traditionella "minireglaget" med en digital styrenhet, då kan du justera värmen i större utsträckning än tidigare. En digital manöverpanel är lätt att installera och ger en lättjusterad och jämnare värme i båten.
Men en digital kontrollpanel kan hjälpa dig med mer än bara reglera värmen, den digitala kontrollpanelen ger enkla och tydliga felkoder i händelse av ett fel i värmaren.
Många båtägare har upplevt en dramatisk minskning av buller från värmaren genom att installera "avgasslang med ljuddämpare", dvs en förisolerade avgasslang.
Den förisolerade utloppsslangen är flexibel. Den isolerade hela vägen, vilket gör att det inte är varm. Så detta är också en mycket barnvänlig lösning samt att du slipper ”sönderbrända fendrar”.
1 Strömförsörjning är viktig!
Kontrollera batterispänningen. Spänning skall vara minst 11,5 volt vid belastning
2 Avstånd mellan Batteri och värmare
Avståndet mellan batteri och värmare bör ej överstiga 3 meter.
3 Anslut värmaren direkt mot batteri
Undvik att värmaren av misstag stängs av via huvudbrytare innan ”nedkylnings processen” är klar
4 Långa installations vägar
Vid längre avstånd än 3 meter från batteri: installera en grövre kabel på strömmatningen.
5 Grovt kablage
Installera aldrig kablage mindre än 2,5mm i kvadrat. Helst 4mm eller större.
6 Avsäkring
Montera alltid separat säkrings dosa.
7 Bränsletillförsel
Bränslet ska alltid tas från tanken med ett stigarrör
8 Bränslefilter
Montera alltid separat filter vid tanken för pålitligare drift.
9 Separat Tank
Montera en extra tank om det är svårt att få ett bra bränsleflöde från huvudtanken.
10 Ledningsförläggning
Raka ledningar är alltid bäst till el precis som med diesel och luft.
l
Om du har en stor båt och väljer ett luftburet system är det till en fördel att välja två separata luftvärmare. Då värmaren arbetar mot en termostat kan värmen upplevas som ojämn trots justerbara luftflöden. Då är det att föredra två separata system. Med denna lösning kommer du uppleva en jämnare temperatur samt att man oftast inte är i behov av att värma vissa delar båten under till exempel natt/dag, vilket genererar lägre bränsleförbrukning.
Låt inte värmen från motorn går till spillo. Med en Defroster tar du enkelt och ekonomiskt tillvara på den överskottsenergi som en färskvattenkyld motor producerar . Med motorns kylvatten får du behaglig temperatur i båten under gång. Defrostern är att bra komplement till dig som tex har luftvärmare. En mindre variant kostar från 1600kr.
Om du har en äldre värmare, oavsett märke och vill uppgradera till en ny eller annat fabrikat kommer du inse att dimensioner på tilluftsledningar och avgasdetaljer inte alltid passar! Men det finns lösningar! Förstoringar/ förminskningar finns till de flesta tilluftsledningar. Att behålla den gamla skrovgenomföringen/skorstenen till avgaserna kan vara lite mer komplicerat. Men en del går att lösa med ”adaptrar” . Kontakta oss och hör efter om den finns till just din värmare!
En luftvärmare mår bra av att med jämna mellanrum köras på full effekt under en dryg halvtimme. Detta förebygger och minskar risken för framtida problem. Det är sällan problem med värmare som används ofta, utan de som krånglar är oftast de som inte används så mycket, och går på låg effekt.
Diesel är billigare än både gasol och fotogen men det har ett något lägre värmevärde
+ Billigt.
+ Oftast samma bränsletyp som till motorn.
Fotogen kostar mer men priset blir lägre vid köp av större mängder.
+ Enkel värmartyp
- Hantering av två bränsletyper.
- Annat bränsle än till motorn
Gasolen är dyrast men den har ett högt värmevärde och köper du i stora flaskor går det att få ner kostnaden rejält.
+ Högt värmevärde
+ Oftast samma bränsle som till spis/ugn
- Annat bränsle än till motorn
- Höga krav på installation
- Krävs stor mängd och väl ventilerat förvaringsutrymme.
Många som har dieselmotorer i sina båtar idag, är ”trötta på att hantera två bränsletyper”
Med vattenburet system kan du värma motorn och vatten i båten och med luftburen värme får du snabbare uppvärmning vilket i sin tur leder till att fukten försvinner snabbare ur båten. Vattenvärmaren tar längre tid att få upp värmen men ger sen en bra komfort. Strömförbrukning är generellt sett högre med luft- än vattenburen värme. En luftburen är någorlunda lätt att installera. En vattenvärmare kräver vattenslangs dragning, sätta ditt element och ett expansionskärl, en mer komplex installation.
Varmluft
+ Enklare att installera
+ Snabb uppvärmning
+ Passar ”ofta plånboken”
- Något högre strömförbrukning
- Något högre ljudnivå
Vattenburen
+ Kan kopplas till motorns kylvatten om motorn är sötvattenkyld
+ Kan användas till att värma vatten i en varmvattenberedare
+ Kan enkelt även drivas på landström via en värmepatron
+ "Jämn" värme
- Dyrare och svårare installation
När det gäller båtar överlag är det viktigt att spara på strömmen och då finns det ett antal modeller med mycket låg strömförbrukning. Lägst har tex värmarna från POD och Glembring som i stort set klarar sig helt utan el. Båda kan anslutas till ett vattenburet värmesystem och cirkulationen klarar av att drivas med självtryck. Men i större båtar kan även de här modellerna behöva hjälp av en cirkulationspump och då förlorar de lite av sina fördelar. Även Pan 2000 kan vara en variant för dig som har spis om bord och vill ta tillvara på den möjligheten.
Annars är fotogenvärmare kända för sin låga strömförbrukning. Dieselvärmare kräver en något högre strömförbrukning bla för att diesel har ett lägre värmevärde än tex fotogen. Har du överhuvudtaget ingen möjlighet till strömförsörjning finns det ”punktvärmare” från tex Origo HeatPal eller Heatmate, men tänk på att aldrig använda dessa när ni sover pga av risken med bla syrebrist.
Är i de flesta fall något som självklart styr valet av värmesystem.
Vilken värmare är då bäst och billigast? Att lämna ett svara på den frågan är inte riktigt så enkel. Det är självklart ert individuella behov som styr valet av värmare! Har du en mindre båt är tex en Wallas 1300 mycket prisvärd. I en större båt krävs det hög effekt och då kan en Wallas, Eberspächer, Mikuni eller Webasto Diesel luftvärmare vara ett bra alternativ. Ligger ni mycket och” bryggseglar” och använder båten mer som ett fritidshus kanske valet faller mer mot ett vattenburet system med 230v anslutning.
Något som kanske passar plånboken är om ni kan hitta ett bra begagnat system. Så länge det finns tillgång till reservdelar går det oftast att hålla liv i en värmare under många år.
Vi tillhandahåller nyservade begagnade system med garanti. HÄR hittar ni vårt utbud av begagnade värmare, men det är stor efterfrågan, så håll ögonen öppna eller ta kontakt med oss och sätt upp er på väntelista om det är något speciellt som ni söker!
Sea Comfort Sweden
Söderleden 28, 587 31 Linköping
Telefon : 011-4703060
E-post: info@seacomfort.se
Butikens öppettider
Onsdag : 18:00 - 20:00
Fredag : 14:00 - 17:00
© Sea Comfort Sweden